Generalsekretær Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, gratulerer Denis Mukwege og Nadia Murad.
- Denne prisen er gledelig, og svært fortjent. Prisen løfter frem kampen mot kjønnsbasert vold og beskyttelse av kvinner i krig og konflikt. Vi håper den vil bety et stort skritt fremover i den viktige kampen mot kjønnsbasert vold, ved at overgripere blir stilt til ansvar og at verdenssamfunnet gir kjønnsbasert vold den oppmerksomheten saken fortjener, sier hun.
Årets fredsprisvinnere ble offentliggjort av leder for Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, klokken 11.00 fredag. De to får prisen for deres innsats for å bekjempe bruken av seksualisert vold i kriger og konflikter.
Nadia Murad var en av flere tusen kvinner fra den irakiske jesidi-minoriteten som ble bortført og holdt i fangenskap av IS-krigere fra 2014. Hun har siden jobbet internasjonalt for å hjelpe slike ofre.
Mukwege har i flere år vært foreslått som vinner av Fredsprisen. Han har brukt store deler av sitt voksne liv til å hjelpe ofrene for seksualisert vold i Den demokratiske republikken Kongo. Som gynekolog har han i årtier behandlet kvinner som er skadet etter krigsvoldtekter, og har samtidig markert seg som en aktivist for disse kvinnene på globalt plan. Kirkens Nødhjelp har samarbeidet med Mukwege og støttet hans arbeid siden 1994.
- Det er en stor glede for arbeidet mot kjønnsbasert vold at vår langvarige samarbeidspartner Dr. Denis Mukwege har fått Nobels fredspris for sitt utrettelige arbeid for et tema verden har forsømt, skriver Kirkens Nødhjelp i sin kommentar til fredpristildelingen.