I dag, 21. april, er det 50 år siden forbudet mot sex mellom menn i Norge ble opphevet.
Selverkjennelse og beklagelse
Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum skriver på sin facebookside at kirken ikke bør være sen til kritisk selverkjennelse og beklagelse.
Dette skriver hun:
«I dag er det 50 år siden paragraf 213 i straffeloven om forbud mot sex mellom menn ble opphevet. I går kom statsminister Jonas Gahr Støre med en unnskyldning på vegne av regjeringen til alle lhbt+-ere som ble rammet av paragrafen og holdningene den var uttrykk for. denne paragrafen.
I neste uke arrangerer Den norske kirkes LHBT-utvalg og Kirkerådet et symposium. Der skal kirkens ledere lytte til fortellingene om hvilke sår mennesker er blitt påført av kirken.
I min tale til Kirkemøtet 2017 sa jeg følgende: «Jeg vil ta kraftig avstand fra den behandling mange LHBT- ere har opplevd. Jeg har sett smerten på nært hold. Jeg har sett liv gå i stykker. Jeg har sett tro gå i knas. Kirken bør ikke være sen til kritisk selverkjennelse og beklagelse. Dette handler ikke om å bekjenne andres synder, men en kritisk gjennomtenkning av holdninger og handlinger vi nå ser har rammet grupper og enkeltmennesker. Som Kirkerådets leder mener jeg det er betimelig at kirken innser og beklager de belastninger som LHBT personer har blitt påført. Kirken har bidratt til å øke deres skam, når den kalte deres kjærlighet for synd. En helingsprosess krever at også dette sies. Den såredes fortvilelse, sorg og raseri må anerkjennes.»
Symposiet er en del av denne prosessen. I alle bispedømme skal det også gjennomføres kurs for tilsette for å øke kompetansen på hvordan på Lhbt+.
Jeg gjør preses ord til mine:
«Eg meiner at dette arbeidet må leie fram til at Den norske kyrkjas øvste organ, Kyrkjemøtet, får eit solid grunnlag for å uttrykkje ein spesifikk unnskyldning til personar med LHBT-identitet. I dette arbeidet må vi også ta tak i korleis kyrkja har opptrådt i forhold til menneske med HIV.»
Spesifikk unnskyldning
Preses Olav Fykse Tveit skriver at kirkens LHBT-arbeid må lede frem til at Den norske kirkes øverste organ, Kirkemøtet, får et solid grunnlag for å uttrykke en spesifikk unnskyldning til personer med LHBT-identitet.
Dette skriver han:
I dag, 21. april, er det 50 år sidan paragraf 213 i straffelova om forbod mot sex mellom menn vart oppheva. Regjeringa har med rette uttrykt si unnskyldning til alle skeive som har vore ramma av denne paragrafen. Bispemøtet samla sa 18. februar at vi ved denne milepælen erkjenner at kyrkjas uttalte haldningar til homofile og lesbiske «har påført mange mennesker stor skade og smerte». Vi er glade for at haldningane har endra seg, både i samfunnet generelt og i kyrkja.
Samtidig erkjenner vi at «kirken i liten grad har tatt inn over seg homofiles livssituasjon». Det må vi målretta og bevisst gjere noko med. Kirkens LHBT-utvalg arrangerer neste veke eit symposium der mange av kyrkjas leiarar skal få del i mange av deira livshistorier. I alle bispedømme skal det no gjennomførast kurs for tilsette for å betre forstå korleis vi opptrer i desse spørsmåla i kyrkja. Så må vi vurdere korleis vi kan ta tak i dette vidare.
Eg meiner at dette arbeidet må leie fram til at Den norske kyrkjas øvste organ, Kyrkjemøtet, får eit solid grunnlag for å uttrykkje ein spesifikk unnskyldning til personar med LHBT-identitet. I dette arbeidet må vi også ta tak i korleis kyrkja har opptrådt i forhold til menneske med HIV.
Uttalelse fra Bispemøtet
I februar erkjente et samlet bispemøtet at kirken har påført homofile og lesbiske stor skade og smerte gjennom uttalte holdninger til og omtale av homofili og homofile opp gjennom årene.