Presten kommer ikke lenger til å spørre «Hva heter barnet?» når noen bæres til dåp i Den norske kirke. Barns personvern må veie tyngst, konkluderer et kirkelig GDPR-utvalg, som anbefaler hasteendring av dåpsliturgien på Kirkemøtets siste dag, ifølge en melding fra KA, Kirkerådet og Bispemøtet tidligere i dag – mandag 1. april 2019.
En sentralkirkelig GDPR-arbeidsgruppe vurderte også å be Kirkemøtet vedta å oppfordre foreldre til ikke å benytte lyseblå eller rosa sløyfebånd som tilbehør til dåpskjolen, ettersom kjønn også er regnet som en personopplysning. Man konkluderte imidlertid med at dette ville bli oppfattet som en uønsket legitimering av begrepene «guttefarge» og «jentefarge», og dette ble derfor skrinlagt.
– Unik og personlig handling
Alt dette var tull. Presten vil fortsatt spørre foreldrene hva barnet heter og etter svaret følge opp med: «Vil dere at [barnets navn] skal døpes til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn og oppdras til et liv i den kristne forsakelse og tro?»
Etter dåpen vil barnet kunne bli vist fram for menigheten med ordene «Dette er [barnets navn], Guds barn, døpt inn i vår menighet og Kristi verdensvide kirke.»
– Et dåpsbarn er aldri et anonymt nummer i rekken, men et enkeltmenneske som blir Guds barn og får hans nåde når vannet øses over hodet. Å nevne barnets navn er viktig for å understreke det unike og personlige som skjer i den enkelte dåpshandling, sier preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien.