Det er i en artikkel i Vårt Land fredag 25. mai (kun for abonnenter) at de tre fremtredende politikerne sier at de ønsker å stille opp for Den norske kirke.
Nestlederne Anne Beathe Tvinnereim (Sp), Hadia Tajik (Ap) og Kirsti Bergstø (SV) er alle troende.
– Da føler man kanskje et spesielt engasjement for å ivareta et viktig trosfellesskap, sier Kirsti Bergstø (SV) til Vårt Land.
– Kirken må ha en særstilling
Arbeiderpartiets Hadia Tajik mener Regjeringen ikke har gått langt nok i å si at Kirken skal en særstilling også i fremtiden.
– Å bare si at Den norske kirke har i en «historisk og størrelsesmessig særstilling», slik regjeringen gjør i Jeløya-erklæringen, er tilbakeskuende. Vi vil at den skal fortsette å ha en særstilling, sier Arbeiderpartiets Hadia Tajik i Vårt Land intervjuet.
I 2019 skal Stortinget behandle hele tros- og livssynspolitikken. Da sees det også på hvordan Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn finansieres.
Den norske kirke nylig ble skilt fra staten og utfallet av Stortingets behandling har mye å si for både økonomi og posisjon i tiden framover.
Grunnlovsfestet
I Grunnloven står det at Den norske kirke «forblir Norges folkekirke og understøttes som sådan av staten». Men det er også bestemt at andre trossamfunn skal «understøttes på lik linje».
De tre politikerne sender nå et klart og tydelig signal til Stortinget.
– Vi må ikke se oss så blinde på mangfold og likebehandling at vi risikerer å svekke den sterke posisjonen som Den norske kirke har som folkekirke. Vi må finne fram til prinsipper og en finansieringsordning som ikke bare tar høyde for, men bevarer og bygger opp om den posisjonen, sier Tajik, og legger til at hun tror KrF vil si seg enig i veldig mye av dette.
De tre er også samstemt på at de håper at flere partier vil være med på denne overordnede retningen som de nå understreker.
– Kirken har en viktig rolle
– Jeg er glad for at disse sentrale politikerne er opptatt av å bevare den betydning Den norske kirke spiller i samfunnet, sier leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum.
– Kirken har hatt og har fortsatt en viktig rolle. Vi skal for eksempel være til stede i alle lokalsamfunn og vi gjør en innsats for å bidra til gode og trygge lokalsamfunn. At politikere vil sikre rammebetingelser som gjør at kirken fortsatt kan ha denne rollen, er svært viktig. Dette skal skje innen rammen av likebehandlingsprinsippet, og det mener jeg er fullt mulig, sier Gunleiksrud Raaum.
Les også: Folkekirke og likebehandling