I koronatiden har mange vist stor fleksibilitet og kreativitet for å være tilgjengelig for barn, unge og voksne i menigheter og lokalsamfunn. Sosiale medier og nye digitale verktøy har vært flittig brukt av mange ansatte og frivillige i Den norske kirke.
For å få fram de gode ideene, ble det i mars utlyst midler tildigitale diakoniressurser og digitale trosopplæringsressurser.
Det kom 38 søknader til diakonale ressurser og 41 til digitale trosopplæringsressurser. Det ble gitt støtte til fem diakonale prosjekt og til ti prosjekt innen trosopplæring. Til sammen er det bevilget kr 824 650 til prosjekt i denne søknadsrunden.
- Det er mange kreative prosjekter som settes i gang, og det ønsker Kirkerådet å bidra til. Mange trenger kirkens omsorg nå og det er viktig å jobbe videre med trosopplæringen, sier Kristin Gunleiksrud Raaum som er leder i Kirkerådet.
Bygger på gode erfaringer
- Da begrensninger av fysiske møteplasser ble innført, var mange i Den norske kirke i gang med å tenke alternativ til sosial kontakt. Derfor var det gunstig å ha en utlysning med støtte til digitale ressurser, sier Jan Christian Kielland, avdelingsdirektør i Kirkerådet.
– Vi har prioritert prosjekter som kan spres og være til nytte for flere. Noen av prosjektene utvikler konkrete produkter som kan tas i bruk av menigheter over hele landet. Andre prosjekter er nyskapende i å teste ut en idé som siden kan spres, sier han.
Kirkerådet skal på sikt gjøre alt innhold tilgjengelig i kirkens ressursbank. Den skal utvides fra å i dag inneholde ressurser for arbeidet med barn og unge til å ha ressurser for alt arbeidet i menighetene.
Disse har fått støtte
De som har fått prosjektstøtte, skal jobbe med å utvikle digitale ressurser som flere kan ta del i eller tilegne seg erfaringer fra.
Midler til digitale diakoniressurser er gitt til:
- digital videreføring av sorggrupper og generasjonssang (Ullern menighet)
- tilpassede digitale samlinger for beboere på sykehjem og mennesker med psykiske utviklingshemminger (Kristiansund kirkelige fellesråd)
- interaktiv, digital språkcafé (Os kyrkje)
- digitalt parkurs (Normisjon/Fermate)
- videoer med tema som skal være relevante for mennesker som nå opplever livet krevende (Viken senter)
Midler til digitale trosopplæringsressursene er gitt til:
- podcast med bibeltekster fra påske til pinse (Alver kyrkjelege fellesråd)
- youtube-filmer med relevante temaer for ungdom (Sveio kyrkelege fellesråd)
- videoer til trosopplæring for ungdom på YouTube (Døves menighet i Oslo)
- historien om Kristi himmelfart og pinse på digital plattform (Hamar kirkelig fellesråd)
- digitalt leirlederkurs (Norges KFUK-KFUM)
- nettvett-ressurs for tweens i trosopplæringen (Stiftelsen Barnevakten)
- fortellerstund på video - for barn (Røa menighet)
- digital konfirmantundervisning (Ullensaker kirkelige felleråd)
- digital ressurs for hvordan bygge biekatedral (Håpets katedral)
- GamingPresten (Damaris Norge AS)