Undersøkelser Den norske kirke har gjort viser at ungdommene som velger kirkelig konfirmasjon, er opptatt av familietradisjoner. To av tre konfirmanter valgte kirkelig konfirmasjon fordi det er vanlig i deres familie, og sju av ti fremhever selve feiringen med venner og familie som vesentlig for at de valgte å konfirmere seg.
– Midt i pubertet og en krevende ungdomstid trenger alle ungdommer å vite at man er sett og elsket, uansett begrunnelse for valget. Både av de man er glad i og av Gud, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.
Ungdommene tar valg om konfirmasjon selv
Selv om det betyr mye for ungdommene å følge tradisjonene i sin familie, er det likevel hele sju av ti konfirmanter som fremhever at kirkelig konfirmasjon er noe de har valgt selv. Det er kun et fåtall av ungdommene i undersøkelsen som har følt seg forpliktet til å velge kirkelig konfirmasjon.
En vanlig oppfatning er at ungdommer følger vennegjengen sin, og velger det samme som dem. På spørsmål om ungdommene valgte kirkelig konfirmasjon fordi vennene skulle det, sier to av tre at de er uenige i det.
Det sosiale er viktig
Undersøkelser forteller at dagen og familien er det viktigste for konfirmantene. Likevel spiller venner og nye bekjentskaper også en stor rolle.
Det sosiale er en stor del av konfirmanttiden i Den norske kirke, og ungdommene møtes jevnlig på konfirmasjonsundervisning. Mange steder er det også konfirmantleir eller andre lengre samlinger. Nettopp fellesskapet under konfirmanttiden fremheves av mange som en viktig motivasjonsfaktor, og ikke uventet er vennskap et tema som opptar mange konfirmanter.
Interessert i mange temaer
I løpet av konfirmanttiden er ungdommene innom mange ulike temaer i tillegg til det som dreier seg om kristen tro. Rettferdighet og ansvar for andre, meningen med livet og kjærlighet, identitet og seksualitet er emner som scorer høyt på spørsmål om hva konfirmantene er opptatt av. Blant de kristne temaene som scorer høyest, er dåp – som konfirmantene ser på som like interessant som klima- og miljøspørsmål.