Han deltar på klimatoppmøtet, COP23 som pågår 6.-17. november i Bonn, Tyskland.
- Søstre og brødre i kirker verden over kjenner daglig klimaendringene på kroppen og er dypt engasjert i vår generasjons viktigste kamp, sier Tjelle. Han har fulgt FNs klimaforhandlinger gjennom flere år og deltar også i år sammen med en kirkelig og interreligiøs delegasjon.
Sammen med biskop Ingeborg Midttømme, generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, Dennis Jagestad fra Oslo Buddhistsenter og Håkon Grindheim og Ingrid Aas Borge fra Kirkens Nødhjelp, deltar Tjelle på ulike arrangementer og følger klimaforhandlingene under FN-toppmøtet.
- Hva står på agendaen på dette toppmøtet?
- Noe av det viktigste er å sikre at Parisavtalen blir mer enn fagre ord. Regelverket skal på plass før neste års store «vareopptelling», hvor alle landene skal kikkes i kortene for å se om verden er på rett spor. Det er viktige dragkamper om klimafinansiering. Dette betyr særlig behovet for kompensasjon og hjelp til de mest utsatte landene, som i Stillehavsregionen, sier Einar Tjelle.
Midtveis i klimatoppmøtet er det en stor økumenisk temagudstjeneste i Bonn som setter fokus på Fiji og andre sårbare staters særlige utfordringer. Mye står på spill for øysamfunnet som bokstavelig talt er i ferd med å forsvinne i havet.
- Å «lide med de lemmer på kroppen som lider» er et bibelsk uttrykk, og kan blant annet kommer til uttrykk gjennom solidaritetsgudstjenester og en tydelig profetisk røst. Pave Frans sin utålmodighet og sterke engasjement på dette området, samt flere sterke interreligiøse uttalelser, har bidratt til et sterkere fokus på etiske dimensjoner.
En ting er hva som skjer i forhandlinger og i det langsomme politiske arbeidet, men det aller viktigste er hva vi sammen kan få til, som enkeltpersoner, menigheter og andre troende, organisasjoner, næringsliv og myndigheter, sier Einar Tjelle.