I flere år har Den norske kirke vært tilstede på store arrangementer som Arendalsuka og Olavsfest i Trondheim. Nå er kirken klar for enda flere kulturarenaer, mener Kirkerådets leder, Kristin Gunleiksrud Raaum, som er glad for at kirken skal bidra i programmet på Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF).
– Dette er Norges største filmfestival, og det største kulturarrangementet som arrangeres i landsdelen. Derfor er det ekstra stas at kirken skal bidra med eget program i Tromsø Domkirke gjennom hele festivalprogrammet, sier Kristin Gunleiksrud Raaum.
TIFF er en populær publikumsfestival og er et viktig møtested for norsk og internasjonal filmbransje. Gunleiksrud Raaum fortsetter: – I et slikt møtested er det viktig og flott at kirken er synlig tilstede. Både med et åpent rom, men også med en stemme.
Panelsamtale om tro i film
Kirken er likevel ikke helt ferske på TIFF, forklarer Kjell Riise, sokneprest i Tromsø domkirke og leder i Tromsø kirkeakademi: – Siden 2017 har filmprisen Faith in film blitt delt ut på festivalen, og her har kirken, i økumenisk forstand, bidratt inn. Nå vil vi satse større, med panelsamtale rundt innholdet i nettopp filmkategorien "faith in film".
Les om filmprisen Faith in Film her på Kirkeakademiene sin nettside.
Riise fortsetter: – Vi vil spørre om tro i film trenger å være en særegenhet i film. Eller er trosperspektivet tilstede i enhver film? Trosuttrykk finnes overalt, så en diskusjon om en kan finne det hellige også i en vanlig action- eller barnefilm, blir spennende.
Didrik Søderlind, rådgiver i Human-Etisk forbund og Kristin Aalen, journalist og kulturkritiker vil være deltakere i samtalen i Tromsø domkirke. Samtalen blir ledet av Alf van der Hagen, forfatter og tidligere redaktør i Morgenbladet.
Publikum vil kunne komme til et rom for refleksjon i domkirken etter å ha sett en film i nettopp kategorien "Faith in film". Følg med i programmet, for å se hvilken film dette blir.
Konsert med spanske rytmer
Programmet fra Kirken på TIFF vil også by på konsert i domkirken av bandet Habaneroz. Her mener sokneprest Kjell Riise at en vil kunne oppleve at tråden fra samtalen om det hellige i film tas opp i musikken, der det seks unge menn som har latt seg inspirere av spanske rytmer, men også nordnorske folketoner - med sin helt egne vri.
Blant annet ved å presentere Herre Gud, ditt dyre navn og ære, spilt i folketonedrakt fra Mo i Rana, spansk og latinamerikansk vri.
Åpen kirke
Når kirken ikke fylles med spanske toner eller samtale over høyttalerne, vil kirken også være åpen for besøk:
– Det er naturlig at vi holder kirken åpen for besøk under hele festivalperioden. Her vil det være rom for alle som vil komme innom - tenne et lys, ta en prat etter konsert eller bare være stille, sier sokneprest Kjell Riise.