Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum mener satsingen er viktig. Hun ønsker at flere kirker etablerer samarbeid med kommunale og frivillige aktører for å gjøre diakonalt og sosialt arbeid i lokalsamfunnet.
Tilskuddsordningen kunngjøres og kan søkes på fra 11. april. Det finner du på kirken.no/støtte.
– Jesus stilte spørsmålet "hva vil du jeg skal gjøre for deg?". Vi skal ta vare på vår neste og på alt Gud har skapt. Kirken utfordres derfor til å ha et utstrakt sosialt arbeid og et sterkt samfunnsengasjement i samarbeid med andre, sier Raaum.
Hun fortsetter: – Kirken var tidlig ute med å drive sykehus, skoler og tilbud til fattige. Dersom kirken skal være kirke, må den også satse på diakoni. Med disse pengene vil vi inspirere til å utvikle nye prosjekter som passer med tiden vi lever i. Ingen skal utelates i vårt samfunn.
Bærekraftsmålene er sentrale i diakonien
Kirkerådet bestemte i sitt møte 25. mars at prosjektene skal være knyttet til FNs bærekraftsmål.
– Det handler om å få til noe sammen. Diakonale prosjekter bidrar til å oppnå FNs bærekraftsmål. I denne tilskuddssordningen peker vi spesielt på målene om å utrydde fattigdom, god helse og livskvalitet, redusere ulikhet, ansvarlig forbruk og produksjon, og å stanse klimaendringene.
Prosjektene skal enten gjøres i samarbeid med kommunale eller frivillige aktører, eller utvikle lokalt frivillig engasjement og metodikk som hele kirken kan dra nytte av.
Kan søke fra 11. april
Det er menighetsråd, fellesråd og andre aktører som samarbeider med menighet eller fellesråd som kan søke. Bispedømmerådene kan søke i samarbeid med andre enheter. De som tidligere har søkt, kan søke igjen.
Søknadsordningen åpner 11. april. Hvert prosjekt kan få mellom 100 000 og 500 000 kr. Prosjektene skal ha en egenandel på minst 5 %. Det er også andre vilkår som gjelder. Søknadsfristen blir 7. juni 2023 klokken 15.
Stor økning i sosiale tilbud i 2022
I 2022 var det 20 % flere sosiale og diakonale tilbud i kirken sammenlignet med året før. Russlands fullskalainvasjon av Ukraina og flere mennesker på flukt skapte et stort behov for en tilgjengelig kirke.
En ekstraordinær tilskuddsordning til aktiviteter for ukrainske flyktninger ga 47 menigheter og fellesråd penger til blant annet måltider, julegudstjenester på ukrainsk, folkedans og sommerleir.