To tredeler av verdens kristne er i dag i det globale sør. Pilene for kirkene i Europa – inkludert Norge – peker nedover. Ta for eksempel Frankrike. Der har den protestantiske kirken (luthersk–reformert communion) de siste 50 årene mistet en prosent av medlemmene hvert eneste år. Ansvarlig for internasjonale relasjoner i denne kirken EPUdF (Église Protestante Unie de France) Rev. Sixt-Gateuille, sier dette:
- Vi må tenke grunnleggende annerledes om misjon, vi må bli flinkere til å dele vår tro og være tydelige på vår motivasjon og vårt grunnlag for å bidra i samfunnet vi er en del av.
Hjelp til selvhjelp – utenfra
NMS, Det Norske Misjonsselskap, har vært med på å plante en ny menighet utenfor Paris. Her har to misjonærer og tre-fire frivillige fra andre menigheter i byen bygget opp en fast menighetskjerne på om lag 50 mennesker. Dette viktige arbeidet har tatt tre år. Også i den anglikanske kirken i England har tilsvarende blitt gjennomført med suksess. Kan dette være til inspirasjon for norske menigheter med lite vekst? Knut Hallen, Kirkerådets SMM-ansvarlig (Samarbeid menighet og misjon) mener absolutt det.
- Vi kan ikke lenger tale om «det kristne vesten» til forskjell fra resten! Vi må gå sammen som kirker i Europa for å snu pilene som peker nedover. La oss fornye det beste fra vår kristne arv og kultur og samtidig ta imot livgivende og korrigerende impulser fra kirkene i det globale sør, sier Hallen. Og han skryter videre av arbeidet til den tradisjonsrike misjonsorganisasjonen.
- NMS går foran i dette arbeidet og kombinerer vår tunge arv med nytenkning om hvordan være kirke. Gjennom SMM og «menighetens misjonsavtale» er mange menigheter i Den norske kirke koblet på dette. Men det er et stort potensial for å gjøre mer ut av dette samarbeidet til gjensidig berikelse og vekst for kirkene i Europa.
Spenstig samarbeid
NMS er også med på å tenke nytt om det å være kirke, der fokuset hele tiden er å nå videre ut i lokalmiljøet, enten det er i Paris sentrum eller studentarbeid i Lyon. I Lyon eksperimenterer man med kreative samarbeidskonstellasjoner: misjonærer fra vår lutherske søsterkirke i Brasil sammen med norske volontører fra NMS U-Crew. I tillegg er det tverrkirkelig samarbeid lokalt som blant annet inkluderer alphakurs og økumenisk trosopplæring i samarbeid med katolikkene.
- Dette synes jeg er ordentlig spenstig! Vi trenger en framoverlent kirke som tør å både tenke utenfor boksen og handle deretter. SMM-organisasjonene representerer i denne sammenheng det lettbente og kreative og har også betydelige internasjonale nettverk Den norske kirkes menigheter kan koble seg på.