– I julen feirer vi at Jesus ble født, at Gud ble menneske, kom til verden og fortsatt gir oss håp. Det er viktig å holde fast i og sammen styrke håpet, sier preses Olav Fykse Tveit. Han er den ledende biskopen i Den norske kirke.
– Vi ønsker folk i bygd og by velkommen til lesing av juleevangeliet, høytid og kjente julesanger. Sammen skaper vi meningsfulle juleminner, og styrker håpet om at fred og rettferdighet skal prege det nye året vi går inn i, fortsetter han.
Over en halv million deltok før pandemien
For første gang på tre år kan folk igjen komme til gudstjeneste på julaften uten strenge pandemibegrensninger. I 2019 deltok 540 000 mennesker på om lag 2 300 julaftensgudstjenester.
– Julaften og juledagene har gitt mange generasjoner julefred og juleminner fra kirken. En del familier har også som tradisjon å besøke kirkegården for å tenne lys på gravstedet til en de savner, sier Fykse Tveit.
Samler inn penger til gode formål
En viktig del av julaftensgudstjenesten, er innsamling av penger til gode formål.
– Både i Norge og i resten av verden møter flere mennesker denne julehøytiden med større bekymringer og vanskeligere kår. Krigen i Ukraina skaper ringvirkninger vi også merker her hjemme, med høyere priser og dårligere råd, sier Fykse Tveit.
– I kirkene samler vi inn penger til Kirkens Nødhjelp og andre gode formål på julaften. Jeg oppfordrer alle som har mulighet til å bidra med det de kan. Alle monner drar, og jeg håper at de som kan gir rikelig, fortsetter han.
Fem tips til deg som vil feire jul i kirken:
- Gudstjenestene på julaften varer som regel mellom 40 minutter og en time. Mange er spesielt tilrettelagt for barnefamilier. Noen kirker har også kor og orkester. Sjekk programmet i din lokale kirke for flere detaljer.
- Mange kirker har flere gudstjenester på julaften. Det feires også gudstjenester 1. og 2. juledag. Flere kirker har også gudstjenester og ulike aktiviteter i romjulen.
- Noen velger å pynte seg, mens andre kommer i vanlige klær. Det er ingen krav om hvordan du skal være kledd.
- Gudstjenesten er et åpent fellesskap og som alltid koster det ingenting å delta. Noen kommer til kirken med hele familien, mens andre kommer alene.
- Informasjon om mange av landets julaftensgudstjenester finnes på skjerikirken.no. Se også etter annonser i lokalavisen, eller informasjon på lokalkirkens nettside eller sider i sosiale medier.