I Europa har flyktninger og migranter som krysser Middelhavet gjort sterkt inntrykk på oss de siste årene. De løper en stor risiko når de krysser havet og mange dør i forsøket på å nå Europa.
De siste dagers avsløringer av behandlingen av barn fra illegale migranter til USA har aktualisert behovet for å tenke gjennom - og løse verdens utfordringer hva gjelder flyktninger og migrasjon.
Kirkene er aktive i å forsvare FNs flyktningkonvensjon og i arbeidet med å ta imot flyktninger.
68.500.000 mennesker var på flukt fra forfølgelse og væpnet konflikt ved inngangen til 2018. Dette er en økning på 2,9 millioner sammenliknet med året før. For sjette år på rad stiger totaltallene for mennesker på flukt, ifølge Flyktninghjelpen.
Det store flertallet av mennesker på flukt befinner seg i hjemlandet eller i et like fattig naboland. De fleste som vendte tilbake i 2017 reiste hjem til land med pågående væpnede konflikter eller uløste humanitære kriser. I land som Afghanistan, Nigeria og Somalia opplever mennesker som forsøker å vende hjem å bli fordrevet på nytt.
Europa
I Europa har kirkene gått sammen om å markere dagen eller den påfølgende søndag ved å minnes de som har mistet livet på flukt eller på reise mot europeiske land.
Norge
I Den norske kirke blir verdensdagen markert blant annet i Kristiansand domkirke hele uken, og på selve dagen med bønnestasjoner, orgelkonsert og filmvisning. I Oslo domkirke markeres dagen med onsdagsmesse
Den norske kirke er medlem både i Konferansen av europeiske kirker (KEK) og Churches Commission on Migrants in Europe (CCME). CCME har samlet informasjon og materiell for årets markering her (pdf).
Den norske kirke utalte seg sist om vårt ansvar for verdens flyktninger på Kirkemøtet 2018 i april.
Kirken har også utgitt materiell om flyktninger og møtet med flyktninger i lokalsamfunn og menigheter.