- Hva betyr det at kirken er sammenhengende? Jeg tror vi ser ulikt på det, både her i utvalget og i kirken.
Slik åpnet hovedutvalgsleder Morten Müller-Nilssen en workshop på menighetshuset i Sofienberg kirke på Grünerløkka i Oslo. Hovedutvalget som skal utrede forslag til ny kirkelig organisering møttes til statusmøte og workshop før sommeren.
Felles liturgi og planverk ble nevnt som et eksempel på noe som binder kirken sammen.
- Enten en er i midt i Oslo eller i Vesterålen kan en få en følelse av å være samme sted.
Et annet utvalgsmedlem trekker fram utfordringen med at Kirkemøtet må ha bedre forankring til lokalkirken.
- Det må være en sammenkobling mellom de lokalt ansatte og det valgte Kirkemøtet.
Delutredninger klare
I forkant av workshopen presenterte de fire arbeidsgruppene status for sine utredninger og særskilte problemstillinger som de ønsket drøftet i hovedutvalget. Hovedutvalget fikk også stille spørsmål og gi tilbakemeldinger til det videre arbeidet.
Ann Kristin Langeland presenterte arbeidet til arbeidsgruppe fire, som arbeider med forholdet mellom kirke og kommune. Utvalget har blant annet sett på gravplassforvaltning, økonomiske og juridiske spørsmål og kirken som samfunnsaktør. Å se på prostier opp mot kommuner er utfordrende, der for eksempel ett stort prosti i Telemark omfatter elleve kommuner, mens Oslo kommune alene har fem prosti. – Det er en kompleksitet i dette som gjør det krevende å finne én løsning som passer alle, ble det sagt i gruppa.
Arbeidsgruppe tre utreder valgordningene i kirken, og arbeidsgruppeleder Bjørn Solberg presenterte arbeidet så langt. I løpet av vårens møter har arbeidsgruppa særlig diskutert sammensetning og valgordninger til det nye prostirådet/storfellesrådet og sammensetning og valg til Kirkemøtet.
Biskopenes rolle i ny kirkelig organisering blir undersøkt av arbeidsgruppe to, som ledes av Brit Skjelbred. På møtet ga Skjelbred status for arbeidet, og det som særlig ble trukket fram, var problemstillingen knyttet til kirkefaglig ledelse – og biskopens rolle i dette. Det gjelder både vigsling, ordinasjon og arbeidsgiveransvar.
– Hvordan gå opp grensesnittet mellom biskopenes og arbeidsgivers ledelse, og hva ligger i biskopens tilsyn dersom biskopene ikke lenger skal ha arbeidsgiveransvaret for prestene?
Arbeidet til arbeidsgruppe en ble presentert av Marit Halvorsen Hougsnæs. Gruppen ser på arbeidsgiverorganisering, knyttet til ansettelse, ledelse, og oppgaver. Arbeidsgruppen har sett på ulike modeller for arbeidsgiverorganisering – og har på de siste møtene vært innom spørsmål knyttet til kirkerett og arbeidsrett.
Innspillsmøter i august og september
I løpet av august og september skal det være åpne innspillsmøter for ansatte, folkevalgte og frivillige i kirken. Disse vil gjennomføres både digitalt og fysisk. Kirkerådet vedtok ny frist for utvalget, som nå skal levere sin utredning i februar 2021. Årsaken til forsinkelsen er koronapandemien og begrensninger som ble gjort på reising og ansamling av folk. Dette gjorde utvalgets arbeid svært vanskelig. Etter behandling i Kirkerådet, skal utredningen sendes på høring i hele kirken og drøftes på Kirkemøtet.