Jeg er 61 år, gift og har fire barn og fire barnebarn. Jeg ble født i Oslo, men hadde mesteparten av oppveksten i Trondheim. At jeg ble døpt som barn, har ligget som en trygg basis for livet. Gjennom kirke og organisasjonsliv ble jeg gjennom oppveksten grepet av fortellingen om Jesus. Opplevelsen av et kall til å bli prest førte meg til teologistudier ved Menighetsfakultetet.
Jeg ble ordinert til prest i 1985 og var året etter feltprest på Trandum. Fra 1987 kom jeg tilbake til MF for å undervise i troslære og etikk. Jeg tok teologisk doktorgrad i 1992. Fra 1993 arbeidet jeg som forsker ved KIFO (Kirkeforskning), der jeg blant annet forsket på lokalmenigheter i Den norske kirke. Fra 2001 har jeg vært professor ved MF, først i praktisk teologi, deretter i systematisk teologi, med vekt på dogmatikk (kristen troslære).
Ved MF underviser og veileder jeg i teologiske og praktisk-kirkelige emner for studenter som blant annet skal bli prester, diakoner og kateketer. Jeg holder ofte foredrag i menigheter og grupper av kirkelig ansatte. Jeg holder jevnlig gudstjeneste og andakt på MF, i min hjemmemenighet og i andre kirker. Gjennom mitt arbeid har jeg tilegnet meg en bred kompetanse i å kommunisere med ulike målgrupper.
I mitt faglige arbeid har jeg særlig vært opptatt av hvordan lokalmenigheter kan utvikle sitt arbeid. I 2008 tok jeg initiativet til «Menighetsutvikling i folkekirken», et prosjekt som menigheter over hele landet har deltatt i.
Jeg har skrevet en rekke bøker og artikler og ytrer meg stadig om aktuelle kirkelige emner, blant annet som redaktør av fagbladet Luthersk Kirketidende. Min siste bok heter Dåpen: En nådens kilde (2019). For tiden leder jeg et prosjekt om dåp i regi av de nordiske folkekirkene.
På fritiden har jeg vært aktiv i kirkelig arbeid. 1984–1993 var jeg medlem i Holmlia menighetsråd, de siste fire årene som leder. Jeg har vært medlem av Oslo bispedømmeråd og Kirkemøtet siden 2010, leder i Oslo bispedømmeråd 2010–2015 og nestleder i Kirkerådet 2016–2020. Jeg har dessuten vært medlem i flere kirkelige utvalg.
Helt fra jeg var ung, har jeg gått inn i lederoppgaver. Å være leder er både å gå foran og å lede gjennom andre. I vanskelige spørsmål har jeg søkt etter samlende løsninger. I kirkelige endringsprosesser har jeg vært opptatt av å finne forankring i kirkens tro og å spørre hvor Den hellige ånd leder oss.
Les mer av Harald Hegstads presentasjon under lenker.