- Det viktigste vi har gjort er gjennomgangen av driften i 2022, og så har vi valgt nytt styre. Det er også en anledning til å orientere hverandre om ulike saker.
Landsmøtet gikk av stabelen ved Scandic Nidelven i Trondheim 21- 23.april. Leder i Trøndelag, Bodil Slørdal, forteller at det har vært hyggelig å være vertskap.
-Det er hyggelig å vise frem byen. Vi har blant annet vært i Nidarosdomen, både på omvisning og feiret gudstjeneste. I tillegg er dette en viktig bli kjent arena.
Generalsekretær i Kirkens SOS, Lasse Heimdal.
Utvikling
Generalsekretær Heimdal karakteriserer året 2022 som et spennende, men krevende år.
-Det har vært et spennende, men krevende år. Vi kom ut av koronaen med et håp om at nå skulle vi komme fort i gang igjen, men vi har møtt på utfordringer med å ha nok frivillige. Det er krevende å få flere frivillige til å melde seg. Vi har klart å holde det gående, men vi bruker mye tid på oppfølging for å holde på dem. Vi har også sett at mange av brukerne våre ikke har kommet seg opp av grøfta dette året. Dette er et tankekors. Vi undrer oss over hvorfor mange unge sliter.
I tillegg har budsjettet gitt organisasjonen hodebry.
-Vi har fått mindre statsstøtte og dette har skapt usikkerhet rundt driften. Det er ikke lett å kompensere for mindre statsstøtte.
Leder i Kirkens SOS Trøndelag, Bodil Slørdal, sammen med styreleder i Trøndelag, Dagfinn Thomassen, under landsmøtemiddagen.
Konsekvenser
Mindre penger kan føre til endringer i organisasjonen.
-Det kan fort ende med færre ansatte og sentre. Det vi bruker mest penger på er lønn, fortsetter Heimdal.
Slørdal håper ikke tallene går utover målsettingene.
-Vi har høye mål om å besvare flere samtaler. Vi håper ikke dette får konsekvenser for innsatsen vår.
Langtidsstrategi
Under landsmøtet orienterte de delegatene om arbeidet med langtidsstrategien som skal i gang nå i høst.
-Vi skal i gang med en prosess nå hvor vi skal se på langtidsstrategien, men her er ikke alt på plass ennå, sier Slørdal.
Men Heimdal kan røpe litt om hvilke temaer som kan være aktuelle å se på i dette arbeidet.
-Det vil nok ikke være en bombe at at vi kommer til å se på hvordan digitaliseringen under koronapandemien har påvirket vårt arbeide og hvordan dette vil påvirke arbeidet vårt fremover.
I tillegg har de orientert om det diakonale arbeidet i organisasjonen og den kirkelige tilknytningen.
-De ansatte og frivillige er opptatt av diakonien og hvordan vi utøver den. Vi har mange medarbeidere med ulik bakgrunn og holdninger til kirken. Det er spennende på en positiv måte. Jeg opplever at vi er samlet i hvordan vi ser på dette, sier Heimdal.
Les mer: Sakspapirer frå Landsmøtet til Kirkens SOS 2023
50- årsjubileum
Neste år fyller Kirkens SOS 50 år.
-Vi planlegger nå hvordan vi skal feire med nasjonale og lokale markeringer. I Trøndelag har vi vært i 45 år til vinteren, og vi har mange støttespillere her, avslutter Slørdal.
Les mer: Kirkens SOS Trøndelag
Biskopen deltok
Biskop i Nidaros, Herborg Finnset, var også med på landsmøtet til Kirkens SOS og talte under møtet. Her kan du lese hennes innlegg.
Kjære landsmøtedeltakere i Kirkens SOS: Velkommen til Trondheim!
Viktige dager og viktige samtaler ligger foran. Jeg er glad for, på vegne av Nidaros bispedømme, å komme kunne bringe en hilsen ved åpninga av landsmøtet.
Takk for den omsorgen dere gir til alle som kontakter Kirkens SOS på ulike plattformer!
Det er ikke alltid enklest å snakke med sin egne – og ofte er ensomheten en del av bildet. Dere kjenner dette aller best, gjennom år av innsats, av lytting og samtale, gjennom timer av åndelig eller eksistensiell omsorg: der hvor det er akutt nød i ensomhet, angst, alvorlig sykdom, selvmordstanker, vold eller overgrep - eller de som ringer for en hverdagssamtale, eller for forbønn. Det er en tankevekkende og interessant oversikt over tema i de ulike samtalen i årsmeldinga: det gir grunn til ettertanke , - og det viser hvordan Kirkens SOS betyr mye for mange. Takk for det rommet alle medarbeiderne i Kirkens SOS fyller som lyttere og samtaleparter, og hvordan dere svarer på den enkeltes nød.
Et motiv som går igjen i mange bønner i Bibelen er appellen til sansene: til hørsel og syn: når de ber om at Gud må vende øret til og høre, og lukke opp øynene og se. Når Gud ser og hører, skjer det noe.
Når vi ser og hører hverandre, - og svarer : da skjer det noe: da er vi også med på å la hverandre være mennesker, med behov for å uttrykke tanker om nød, ensomhet, eksistensielle spørsmål, sykdom: vi gjør hverandre i stand til å være med- mennesker.
Når vi ser og hører hverandre, - og svarer : da skjer det noe: da er vi også med på å å oppfylle Guds gode, kjærlige skapervilje med oss alle.
276 242 registrerte, innkomne henvendelser i 2022: de aller fleste på telefon,
til sammen 167 663 besvarte henvendelser.
Registrerte henvendelser til Kirkens SOS økte i fjor med mer enn 4%.
I sitt arbeid med å forebygge selvmord og redde liv tok de frivillige imot over 25.500 samtaler om selvmordstanker: de gikk gjennom vaktenes ører og hjerter, stemmer og hoder. Det er 70 samtaler hver dag hele året.
En slik anonym samtale med et lyttende medmenneske som vil se, støtte og styrke den som tar kontakt med åpenhet og respekt er en tjeneste som gir verdighet, og redder liv ut fra de 11 sentrene som er Kirkens SOS sine våkne ører og hjerter – døgnet rundt.
VARM – MODIG – RAUS : jeg har hørt det som et kommunalt slagord – men vi hører at mange kan slutte seg til det.
Frivillige med varme hjerter. Som møter situasjonen med høy faglighet og mot til å gå inn i samtaler og bearbeider dem når det trengs.
Raus – i møte med andre, i møte med andre livssyn og andres livssyn.
De frivillige som bærer tjenesten, natt og dag gjør en tjeneste som samfunnet ikke kan være foruten. Dere står i krevende samtaler, lytter, trøster, tåler, holder ut, ser, støtter og styrker. Dette har Kirkens SOS all grunn til å være stolte av.
Kjære Kirkens SOS-ledere og medmennesker: Godt landsmøte, jeg håper dere får gode opplevelser og samtaler denne helga, og ei fornyet motivasjon til å være med og være Guds medskapere i en verden som oppleves for mørk og vanskelig for mange – og være medmennesker for den som trenger en som lytter – og hører.