12. juni var det møte i Tunsberg bispedømmeråd. Denne gangen deltok ungdomsrådet ved leder Frida Adeleide Hestnes og nestleder Bleona Johannessen.
Ungdomsrådet velges på Ungdommmens bispedømmemøte (Ungdomstinget) og jobber med saker som er sentrale i kirkens arbeid med og for unge. Kristina Amundsen Nomme, ungdomsrådgiver i Tunsberg bispedømme, deltok også på møtet.
– Vi føler oss sett
Etter pandemien har Tunsbergs engasjement i kirkens ungdomsdemokrati vært lavt, og ønsket er å løfte og revitalisere arbeidet. Det vil fremover bli gjort i tettere dialog mellom rådene.
– Vi vil ha faste møter fremover. Bare det å kjenne hverandre har en god effekt. Da er det mye lettere å ta en telefon og være en støtte for hverandre. Vi vil også prioritere ungdomsrådgiver-stillingen fremover. Den er en viktig støtte for ungdomsrådet, spesielt nå som det skal tenkes ut nye måter å engasjere unge i kirkedemokratiet på, sier Grahl-Jacobsen.
Ungdomsrådets leder, Frida Adeleide Hestnes, er glad for et tettere samarbeid.
– Å få møte bispedømmerådet var egentlig ganske stort. Vi fikk en følelse av å være sett og at arbeidet vårt betyr noe for flere enn oss selv. I tillegg er det godt å ha noen i ryggen. Det var også veldig fint å få delt tanker og ideer om kommende Ungdomsting, sier Hestnes.
Hun mener ungdomsrådet nå er i en posisjon der de trenger ekstra støtte – og kanskje et lite push.
– Det tror jeg dette samarbeidet kan være, sier Hestnes.
En viktige sak de unge skal jobbe med fremover er å kombinere det tradisjonelle unggdomstinget med et mer stevnepreget program. Dette fikk støtte i bispedømmerådet.
En trygg arena
Hestnes anbefaler varmt å engasjere seg i kirkens ungdomsdemokrati.
– Det beste med å være med i ungdomsdemokratiet er evnen til å påvirke. Vi får vår stemme hørt og en plattform å ytre og utvikle seg på. Det er en trygg arena som jeg trives i, sier hun.
Hun setter også pris på alle møtene med andre ungdommer, ansatte i kirken og mennesker i tvil og tro.
– Jeg opplever å få et veldig fint bånd til de menneskene jeg møter gjennom dette arbeidet, sier Hestnes.
To to rådene skal jobbe sammen om å revitaliere ungdomsdemokratiet i Tunsberg. Foto: Eigil Morvik
Nye etiske retninglinjer
Grahl-Jacobsen bekrefter at de unge har en reell påvirkningskraft i kirkedemokratiet.
– Ungdommene utfordere oss på flere viktige temaer. Ett av temaene har vært en viktig sak i nettopp dette bispedømmerådsmøte hvor vi har vedtatt etiske retningslinjer for Tunsberg bispedømmeråd. Etter inittiativ fra ungdomsdemokratiet utfordres nå alle råd til å gjøre dette. Retningslinjene bevisstgjør oss på hvordan vi behandler hverandre og hvordan vi opptrer på vegne av kirken, sier Grahl-Jacobsen.
Les referat fra møtet og de etiske retingslinjene som ble vedtatt.