Morgenbønnen i Botne kirke er nettopp ferdig, og staben i Botne menighet samles til stabsmøte og samtale med biskopen. På agandaen er spørsmål som: Hva lykkes vi med i Botne? Kan vi gjøre noe bedre? Hva vil det si å være kirke i vår tid, på vårt sted?
– Disse spørsmålene har ingen biskop svaret på. Det svaret skal vi lete etter sammen, og i den prosessen må vi være ærlige. Når jeg reiser fra en visitas, er målet å etterlate meg medarbeidere som føler seg sett og inspirert, sa Tunsberg-biskop Jan Otto Myrseth i innledningen.
– Stolt av staben
Det er mye som lykkes i Botne og i Holmestrand kirkelige fellesråd. Det blomstrer i barne- og familiearbeidet. Det tenkes nytt, som ved å drive en egen møteplass for menn. Og det er godt samarbeid med insitusjoner og andre lag og foreninger.
– Jeg er veldig stolt av staben og hva vi får til, sier kirkeverge Øivind Eismann som er leder for de fellesrådsansatte i Holmestrand kirkelige fellesråd.
Han mener visitasen er viktig med tanke på å prioritere arbeidsoppgaver videre.
– Visitasen er med å gi oss et puff til å prioritere det som er viktig, men som ikke nødvendigvis haster. Det som haster skuffer vi alltids unna, men vi trenger også å fokusere på det som er viktig, sier Eismann.
Prost Marta Axner Ims leder presetjenesten i Botne som er en del av Nord-Jarlsberg prosti. Sammen med kirkevergen har hun et spesielt ansvar når det kommer til samhandling og prioritering i den lokale kirken. Hun mener et positivt lokalsamfunn gir et godt handingsrom videre.
– Det er flott å se at lokalsamfunnet tar i mot biskopen og kirken med så stor åpenhet. Det viser en gjensidig enighet om at kirken er viktig, sier prosten.
Møte med kommunen
Et møte med kommunen er er naturlig del av en visitas. holmestrand kommune har vært med å investere mye i kirkebyggene i Holmestrand kirkelige fellesråd, de bidrar med midler til en diakonstilling, og kirken sitter både i kommunens beredskapsråd og i det psykososiale helseteamet. Det sistnevnte er ingen selvfølge. Ferske tall viser at Tunsberg ligger nederst på tabellen sett opp mot de andre bispedømmene når det gjelder deltakelse i kommunale kristeteam. Kun 37,2 prosent av menighetene i Tunsberg satt i kriseteam i 2023, noe som gjør det vanskeligere for kirken å være raskt på banen når kriser og ulykker rammer lokalsamfunn.
– Vi ønsker at alle innbyggerne skal ha det best mulig, og da er kirken et viktig virkemiddel. I det store og hele deler kommunestyret den oppfatningen, og vi må se på hvordan vi kan utnytte felles ressurser, sa Alf Johan Svele, ordfører i Holmestrand, da han møtte biskopen og den lokale kirken sammen med flere representanter fra sin stab.
Beredskap, frivillighet, kultur og samarbeid mellom kirke og skole var sentrale teamer i møtet.
Leder i fellesrådet, Lars Olav Bøe, deltok som en representant for kirkens folkevalgte lokalt. Biskopen hadde også eget møte med Botne menighetsråd som er den lokale kirkes strategiske organ.
Utfordringer videre
En visitasuke avsluttes alltid med gudstjeneste og biskopens visitasforedrag. Her oppsummerer biskopen uken og inntrykkene, og kommer med konkrete utfordringer til hva staben kan jobbe videre med i kirken og i lokalsamfunnet. Utfordringene følges opp av biskopen i ettekant.