Om Kyndelsmesse 2. februar. Lys-dag.«Kjerring-juledag».
Fram til 1771 var Kyndelsmesse 2. februar en viktig helligdag i Norge. Dagen var en viktig Maria-dag til minne om Maria renselse 40 dager etter Jesu fødsel. Dagen ble feiret med lysprosesjon. Talglysene som skulle brukes i gudstjenestene ble innviet denne dagen. Ordet Kyndel kommer av norrønt kyndill, som betyr lys, jfr det engelske ordet candel. Primstaven har ulike symboler for denne dagen. Et tre, som symboliserte livskraft. Eller en krone, som symboliserte Maria, himmeldronningen. Eller et lys, som symboliserte at Kristus er verdens lys.
Med liturgi-reformen av 1969 ble Kyndelsmesse innført som en Kristus-fest i vår kirke. Her nord er dagen også blitt kalt «kjerring-juledagen.» Da var jula definitivt over, mennene var dratt til Lofoten på fiske og kvinnene møttes og spiste opp det som var igjen av julematen. Man feiret også at sola var kommet tilbake etter mørketiden. Kyndelsmesse markerte midtpunktet på vinteren. Bøndene sjekket at de hadde halvparten av foret igjen til dyrene.
Gudstjenesten i Rønvik
I Rønvik kirke skal vi feire høymessen 2. februar som Kyndelsmesse med lysprosesjon, lystenning og dramatisering av evangeliet om gamle Anna og Simeon som møter Jesus-barnet i tempelet. Konfirmanter og barn fra kirkeklubben medvirker. Vi skal også markere Samefolkets dag (6.februrar) med noen samiske innsalg i gudstjenesten. Rønvik kantori deltar sammen med kantor Jarle Brudal.
Velkommen til en høytidsdag i Rønvik kirke!