Mandag skal det velges tre nye menighetsråd i byen og nytt bispedømmeråd i Stavanger bispedømme, som Haugesund hører til.
- Kirken har et kjempepotensiale, mener Haugesunds kandidat til bispedømmerådet, Sara Louise Igelkjøn Emmerhoff. Les intervjuet med henne i siste utgave av Folk og Kirke.
Bispedømmerådet utgjør Kirkemøtet, som har ansvar for mange avgjørelser i Den norske kirke. Forholdet til staten, satsingsområder og utarbeiding av nye liturgier er blant oppgavene.
Menighetsrådene har ansvar for livet i lokalmenigheten, og er ikke med på å ta avgjørelser som gjelder Den norske kirke nasjonalt.
Når det gjelder satsingsområder for kandidatene til byens menighetsråd, er bredde, åpenhet, gudstjenesten, rom for alle og barne- og ungdomsarbeid temaer som går igjen. Fullstendige svar finnes på kirkevalget.no/kandidatlister.
Her kommer en kjapp oversikt over profilen det enkelte menighetsråd i Haugesund ser ut til å få, sett ut i fra satsingsområdene de har nevnt i valgmateriellet:
I Rossabø er en «åpen, inkluderende kirke» noe av det som går mest igjen i svarene. Trosopplæring nevnes like mye, mens diakoni, eldrearbeid og omsorg for den enkelte kirkegjenger også fremholdes. I tillegg preges lista av ønsker om fokus på både voksne, økonomi, ledelse og frivillig arbeid.
I Vår Frelsers menighet nevner et stort flertall av kandidatene barn og/eller unge som ønsket satsingsområde. Ellers er gudstjenestearbeid, et ønske om å nå ut til flere i menigheten samt internasjonal diakon tydelige tema i lista. Men også «åpen folkekirke» blir nevnt av et par kandidater her.
I Skåre menighet framholder de 8 kandidatene et bredt spekter av tema. Mangfold i aktiviteter, livskraftig menighet for alle aldersgrupper og levende fellesskap står på ønskelista. Fokus på utadrettet virksomhet som evangelisering og kirkens ansvar for fattige er også noen av temaene. I tillegg kommer kirkens ressurssituasjon, gode arbeidsfellesskap samt gudstjenestearbeid og fokus på liturgi for både barn og voksne.
Fremdeles ledige listeplasser – slengere ønskes velkommen
Verken Skåre eller Rossabø menigheter har fått fylt opp listene sine til menighetsrådsvalgene. På en fullstendig liste skal det stå minimum 13 kandidater, 8 faste plasser og 5 varemedlemmer. Heller ikke aldersreglene er oppfylt, som sier at 20% av kandidatene skal være under 30 år.
- Jeg er litt usikker på hvorfor det er slik. Vi har spurt mange om å stille som kandidat, men har også fått mange nei, sier daglig leder i Skåre menighet, Tom Landås.
- Så vidt jeg vet er det ingen store konflikter eller utfordringer i menigheten som kan skremme folk vekk, vi har derimot et velfungerende arbeid og en god økonomisk situasjon. I et menighetsråd kan man få stor innflytelse gjennom en svært overkommelig mengde arbeid, mener Landås.
De tomme listeplassene betyr at såkalte «slengere» kan komme rett inn på varaplass hos både Skåre og Rossabø. Begge menigheter oppfordrer velgerne til å bruke denne muligheten til å føre nye navn på listene, spesielt for å få inn unge som ønsker å bidra til å utvikle menigheten sin.