Yambasu er på besøk hos Misjonsalliansen, som sammen med Oslo biskop og SMM-Oslo arrangerer MisjonsUKA med temaet «verdig liv».
John K. Yambasu er biskop i Sierra Leone og leder for biskopene i Metodistkirken i Afrika. I Sierra Leone har Metodistkirken ca. 225 000 medlemmer. De siste dagene har det vært tett program med faglig påfyll og inspirasjon i MisjonsUKA, der Yambasu er hovedgjest.
Oppgjør med materialisme
- Jeg tror på kraften som ligger i barn og unge, dere er fremtidens kirke, sa biskop Yambasu. I møte med Utvalg for ungdomsspørsmål i Den norske kirke var han blant annet opptatt av bekjempelse av materialisme, bevisstgjøring om hvordan midlene fordeles i misjonsarbeidet og hva som prioriteres høyest. Videre fortalte han om viktigheten av å ta innover seg konteksten en driver misjonsarbeid i, og lytte seg inn i situasjoner som er ukjent for ens egen kultur. For å illustrere dette fortalte biskop Yambasu en anekdote om å bygge et toalett for noen som trenger det, og deretter dra tilbake til sitt eget land uten å forklare hvordan toalettet skal brukes og hvorfor det er brukt ressurser på det, i dialog med menneskene som skal bruke det.
Hva kan vi i Nord-Europa lære?
Preses Helga Haugland Byfuglien fortalte biskop Yambasu om hvordan møter med afrikanske venner ofte er preget av en beundringsverdig kraft, inspirasjon og glede. - Hva kan vi lære av dere? spurte Byfuglien. Biskop Yambasu trakk frem betydningen av relasjoner der ulike kulturer møtes: - Livene til andre mennesker du møter, forandrer også deg, sa biskop Yambasu og oppfordret til å bygge nye relasjoner på tvers av landegrensene, slik Misjonsalliansen gjør i sitt arbeid.
Våge å snakke om tro
- Alt for mange kristne er redde for å fortelle om troen sin til andre. Det er en kjempeutfordring vi må jobbe sammen om, slik at vi når ut med evangeliet, sa biskop Yambasu. I samtalen mellom ungdomsrepresentantene og biskop Yambasu ble det nevnt at det er flere afrikanske misjonærer i Europa, enn omvendt, og at det kan være et tankekors sett i lys av ressursene de vestlige landene har.
- Kristus kaller oss til å være en kirke som våger å fortelle om hva vi tror på, i møte med alle slags mennesker.
Dialog med muslimer
Leder for Samarbeid menighet og misjon, Knut Hallen, spurte biskop Yambasu hvordan det er å være tydelig på sin kristne tro og samtidig ha en fredelig dialog og nært samarbeid med muslimer i Sierra Leone. Slik det for eksempel skjer når Misjonsalliansen og Metodistkirken samarbeider med muslimer om landsbyutvikling, skoler og brønner, med mer. - Alle mennesker er skapt i Guds bilde. Det er svaret. Ulik tro og forskjellighet endrer ikke det, avrundet biskop Yambasu.
Vil du vite mer om muligheter for samarbeid med Misjonsalliansen om arbeidet i Sierra Leone? Følg lenkene nederst på siden. Misjonsalliansen er en av samarbeidsorganisasjonene i SMM-nettverket til Den norske kirke. SMM står for Samarbeid menighet og misjon.
Kontaktperson i Misjonsalliansen: Informasjonsleder Oddmund Køhn: oddmund.kohn@misjonsalliansen.no
«Jeg tror på ungdommens kraft»
- Misjonærer må lese konteksten de er i. Dialog oppstår når to personer fra ulike kulturer får lage premissene sammen, ikke at én av personene setter reglene for den andre, sier biskop Yambasu fra Metodistkirken i Sierra Leone i Vest-Afrika, til Utvalg for ungdomsspørsmål i Den norske kirke.