Da covid-19 rammet i mars 2020 kunne ikke norske menigheter lenger samles til fysiske gudstjenester. TONO ga i denne tidlige unntakstilstanden midlertidig fritak for ordinær TONO-lisensiering av digitale gudstjenester for å oppmuntre menighetene til å utnytte de digitale mulighetene. Fritaket gjaldt frem til 1. juli.
Ett år senere er samfunnet fortsatt preget av smitteverntiltak, og det er ennå ikke mulig å arrangere ordinære gudstjenester. TONO innfører derfor på nytt fritak fra ordinær TONO-lisensiering for de digitale gudstjenester som gjennomføres som en direkte erstatning for ordinære fysiske gudstjenester.
– Verden er ennå ikke tilbake til normalen, og vi ser at de digitale gudstjenestene per nå vanskelig kan ses på som annet enn erstatninger for smittevernavlyste fysiske arrangementer, sier Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i TONO.
Fritak til 1. juni
Fritaket gjelder i første omgang fra 1. januar 2021 frem til 1. juni dette år, eller tidligere dersom det igjen blir mulig å arrangere ordinære gudstjenester før den tid. Fritaket gjelder fremføringsrettigheter ved direktesendte gudstjenester, men også synkroniseringsrettighetene når videoopptakene blir liggende på nett i noen dager etter arrangementet. Dette betyr at TONO viderefører det fritak NCB ga menighetene frem til 31. desember 2020.
– Det er svært viktig at menighetene fortsatt rapporterer til TONO, for selv om menighetene nå ikke trenger å betale for de digitale fremføringene frem til sommeren, er TONO fortsatt helt avhengig av å få inn rapporter fra gudstjenestene slik at midlene TONO mottar fra Kulturdepartementet kan avregnes til faktisk fremførte rettighetshavere. Vi har nå en digital rapporteringsløsning på trappene som vil gjøre rapportering mye enklere enn før, sier Martinsen.
TONO fortsetter dialogen med kirkeorganisasjoner
TONO har siden i fjor vår vært i jevn kontakt med både enkeltmenigheter og organisasjoner innen kirken.
– TONO er i jevn dialog med menigheter og organisasjonene på området. Kontakten er konstruktiv og god, og vi ser frem til å videreføre dialogen med Kirkerådet, bispedømmer, Kirkens arbeidsgiverorganisasjon og andre organisasjoner med tanke på å inngå langsiktige rammeavtaler for digitale gudstjenester når verden er tilbake til normalen, sier Willy Martinsen.
Kirkerådet er fornøyd med avgjørelsen.
– Dette er vi glade og takknemlige for og det vil bli godt mottatt i menigheter landet rundt. Vi har også en god dialog med TONO om veien videre fra 1. juni, og ikke minst om det som brukes ut over gudstjenester og andakter, sier Ingeborg Dybvig, kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet.