Johanneskirken i Bergen ble i september tildelt 11,2 millioner for 2024, og loves 58,5 millioner i 2025. Prosjektet i Johanneskirken er svært omfattende, og er planlagt å pågå frem til 2029. Kirkebevaringsfondet vil dekke 85% av samlede prosjektkostnader, og Bergen kommune har i sitt forslag til økonomiplan satt av penger til de siste 15% av kostnadene.
- Nå kan prosjektet starte for fullt. Mye arbeid har vært i gang en del uker, med detaljplanlegging, utlysinger og byggesøknader. Nå markerer vi oppstart av fysisk arbeid på kirken, og det gleder vi oss over, sier kirkebyggsjef Arne Tveit i november 2024.
En av de første fysiske aktivitetene er å fjerne de eksisterende «takene» på strebepillarene som alle trodde var av skifer, men som viser seg å være av betong – som fører til at vannet lekker inn i veggene.
- Åpningen av prosjektet ble markert ved at statsråd Toppe, sammen med byråd Digranes vil starte fjerningen av “takene” (betongavdekningene) på pillarene, forteller Tveit.
Skal kirken stenges?
Mesteparten av tiden vil kirken være åpen og i bruk. Håndverkerne holder på hverdager mellom 07 og 16, mens kveldene og i helgene vil det være normal aktivitet i kirken, uten støy (i arbeidstiden vil naboene dessverre kunne oppleve noe støy i perioder).
I noen perioder vil vi imidlertid måtte stenge hele eller deler av kirken mens vi holder på med omfattende innvendige arbeider.
Når blir kirken ferdig?
Prosjektet i Johanneskirken er svært omfattende, og er planlagt å pågå frem til 2029.
Dette skal utbedres og rehabiliteres:
- betongavdekninger på strebepillarer skal byttes med skifer
- ødelagt teglstein erstattes, ikke-pustende fuger skal repareres
- vinduer skal repareres, kobber skiftes ut, treverk istandsettes
- skifertaket skal rehabiliteres og isoleres
- Kirken vil få oppvarming med bergvarme
- dagens innvendige overflater skal fjernes og behandles på nytt
- Kirken skal få universell utforming av WC og forbedring av lys, lyd, slokkeanlegg og elektrisk anlegg
Med jevne mellomrom har kirken hatt større eller mindre reparasjoner, og etter hver rehabilitering går det mindre enn ti år før kirken igjen har fått problemer. Planen er at denne rehabiliteringen skal være så grundig og god at den faktisk holder i lang, lang tid.
Hva koster det?
Totale prosjektkostnader er beregnet til 333 mill. kroner. Bergen kirkelige fellesråd forventer å få inntil 283 mill. kroner fra kirkebevaringsfondet til rehabilitering av Johanneskirken.
Kort om Johanneskirken
Kirken ble vigslet den 15. mars 1894. Den kan trygt kalles et hovedverk i norsk nygotikk.
Johanneskirken har 690 sitteplasser, og kirketårnet er med sine 61 meter Bergens høyeste tårn. Kirken er en del av Bergen domkirke sokn. Johanneskirken er en korskirke i tegl. Altertavlen har et bilde malt av Marcus Grønvold i 1894 som gjerne tituleres «Kristus i bønn».
Johanneskirkens klokkespill ble innviet 17. mai 2014 og er bygget av Royal Eijsbouts klokkestøperi i Asten, Nederland. Instrumentet er et fire oktavers konsertklokkespill bestående av 48 klokker. Den største veier 2200 kilo, og den minste veier 8 kilo. Klokkene er dekorert med motiver fra Johanneskirkens interiør.
Les mer om klokkespillet til Johanneskirken her.
Siden vil bli oppdatert med mer informasjon.